Cheile Turului


În sfârşit am fost şi eu în Cheile Turului! Mi-am pus în gând ca până la sfârşitul vacanţei să merg in Chei si în sfârsit am ajuns!


Săpate de către Pârâul Racilor, undeva în Culmea Petreştilor, aceeasi în care au fost săpate de apă şi Cheile Turzii, Cheile Turenilor ascund un peisaj sălbatic, specific carstului cu multe peşteri si pereţi verticali de până la 100-150m. Sunt chei tinere, cu multe praguri şi repezişuri, cu ceva bulboane şi doua cascade, iar versanţii abrupti şi foarte apropiaţi în care apa a scobit peşteri şi marmite de eroziune sunt evident nelipsiţi.


Într-un relief cu pante domoale, cheile apar brusc desfăşurându-se pe o lungime de 1850m, îndeajuns de mult pentru a satisface privirile drumeţilor(fie ei şi amatori) sau pe căţărătorii porniţi în căutarea unui traseu bun.



Datorită diversităţii faunei, pe o suprafaţă de 25ha se întinde şi o rezervaţie naturală floristică.
Relieful oferă ocazia de a avea o panoramă asupra cheilor nu doar de jos, de langă Pârâul Racilor, din mijlocul pereţilor verticali ci şi de sus, de pe o parte şi pe alta a versanţilor. De acolo puteam observa foarte clar cum cheile apar brusc, cum apa şi-a croit cursul şi a săpat în calcare de-a lungul timpului. Spre uimirea mea, Pârâul Racilor este nici mai mult, nici mai puţin decât un fir de apă îngust, a cărui acţiune asupra reliefului părea inofensivă.


Totuşi, nu a fost aşa! Iar pentru asta carstul este mereu atât de fermecător. Mereu şlefuieste şi modelează pe unde nu te aştepti câte un versant, câte o grotă mică sau imense şi întunecate peşteri care uimesc prin pereţii lor ornaţi cu formaţiuni specifice.


Despre cele 29 de peşteri care se găsesc în chei nu am să vorbesc, doar pentru că am intrat în numai una, şi aceea nu a fost nici Peştera cu Silex de 64m şi nici Peştera de sub grohotiş, una dintre cele mai cunoscute din Cheile Turului.
Se anunţă o altă tură în chei, prilej bun să iau frontala cu mine şi să trezesc iar întunericul peşterilor! Va urma şi partea a2-a! Când??? Nu ştiu...când mă mai cheamă Anda să facem o excursie şi studiu geografic!


P.S. dacă ai bicicletă şi ceva timp liber dă o pedală-două până în Tureni(dacă eşti din Cluj) sau până în Copăceni(dacă esti din Turda) şi de acolo rămâne doar să descoperi salbăticia şi frumuseţea Cheilor Turului.

Comentarii

  1. si eu am fost in cheile turzii :P

    RăspundețiȘtergere
  2. acestea sunt cheile turului/tureniului...destul de aproape de cheile turzii
    sunt frumoase amandoua :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu