GEOmondis… un altfel de concurs!
GEOmondis… un altfel de concurs!
In mare este vorba despre un concurs in care ai ocazia, in primul rand, sa patrunzi in mediul universitar, academic... sa simti putin din “viata de student”. Ai ocazia sa primesti informatii direct “de la sursa”, sa interactionezi si sa aflii mai multe de la cei ce au ales sa fie geografi.

A fost diferit deoarece... atmosfera era cat se poate de placuta. Iar structura concursului ,personal, mi s-a parut “occidentala”(ceea ce e bine). Era un subiect care acoperea toata materia sau programa scolara, dar care nu te punea in situatia penibila de a reprodice cuvant cu cuvant exprimari si definitii din carti. Modul in care au fost concepute subiectele a fost unul interactiv. Pe langa proba teoretica individuala, mai era si o proba practica individuala, dupa care urma proba orala, pe echipe( pentru ca la concurs puteai participa doar impreuna cu echipa, compusa din 4 elevi din clase diferite de liceu din institutia educationala in care ne perindam).

E nevoie de astfel de concursuri in Romania in care nu se urmareste doar... cine are cel mai mare creier pentru a invata pe derost exprimari din carti fara a stii macar despre ce invata. Iar acest concurs a fost cu mult mai diferit ce cele la care eram obisnuita sa particip. Structura era in totalitate diferita, dar totusi cantitatea de cunostinte de care aveai nevoie pentru a finaliza cele doua probe era echilibrata cu cea de care era nevoie pentru concursurile tipice. Pentru proba orala aveai nevoie de cultura geografica si, in primul rand, atentie!

Pe langa castigul nemasurabil al participarii si al acumularii unei noi experiente, a urmat si partea cu “socializatul”. Revederea cu vechii ONGisti, dar cel mai important: socializarea si comunicarea intre membrii echipajelor. Spuneam ca atmosfera a fost extrem de placuta si asta ne-a permis sa comunicam foarte bine, sa radem si chiar sa strigam de bucurie si sa ne strangem in brate prieteneste la aflarea rezultatelor.
A fost un prilej de a interactiona, in primul rand, cu studenti ai facultatii si astfel am avut posibilitatea sa ne dam seama daca este potrivit sau mai putin portivit acest mediu pentru noi. Astfel cred ca s-a masurat cel mare castig al fiecaruia dintre noi. Unde mai pui ca s-au oferit sa le fie ghizi celor ce nu erau din oras si ne-au insotit chiar si la Gradina Botanica unde, pozele au fost nelipsite !


Personal mi s-a parut un concurs organizat bine spre foarte bine, cu toate ca a fost prima editie. Erau o mana de studenti foarte deschisi si gata sa ne faca sa ne simtim bine cu totii (tipic celor din "bransa"). Si au reusit! Iar pentru aceasta membrii EGEA Cluj- Napoca(European GEography Association for students and young geographers) care s-au implicat in realizarea evenimentului trebuie felicitati! Bravo lor pentru organizare si initiativa de a face un concurs si la Cluj!
Miza cea mare a concursului era admiterea la facultate in primul an - la buget – a echipei care obtine Locul 1. Totodata, Locurile 1 si 2 participa la Faza Nationala de la Iasi, alaturi de alte doua echipaje din Arad(Sesiunea Regionala Timisoara) si Bucuresti. Toti participantii au ocazia de a participa la urmatoarea iesire a membrilor EGEA, care se anunta a fi in Cheile Turzii.
Pana atunci, mergem si la Iasi, mai acumulam ceva experienta, descoperim orasul despre care am auzit numai lucruri frumoase, dupa care ne pregatim si pentru iesirea din Chei!


----------------
Mesaj adaugat 4 ani mai tarziu postarii acestui articol
Datorita traficului pe Blog si amplasarii bune si foarte bune a cautarilor in Google a informatiilor despre acest concurs de geografie, se poate sa gasiti acest articol printre singurele de gen. Articolul a fost scris in 2010, de atunci am trecut prin fazele de organizator, coordonator si privitor din exterior a ceea ce inseamna acest concurs de geografie.
Va rog insistent sa nu mai trimiteti mesaje sau intrebari despre Geomondis pe adresa blogului sub forma de comentarii sau mesaje pe adresa de mail afiliata Blogului. Va recomand sa va adresati organizatorilor, respectiv organizatiei studentesti EGEA Cluj-Napoca (www.egeacluj.blogspot.com) si nu mie personal, intrucat nu cunosc si nu raspund de organizarea din fiecare an a acestui eveniment.
Va multumesc pentru interes si vizitarea blogului. 
---------------