Marea Ieşeală



Uite că am fost şi pi la Iaşi, pi la moldovieni şi am venit de acolo cu Locul 3 şi cu un Geomondis(Jieomondis) promis la anul la Cluj... în traducere... a fost foarte fain la Geomondis Iaşi!
Spuneam de o revenire cu un articol despre ceea ce am învăţat, descoperit şi cunoscut pe plaiuri moldovene... uite că revin, cu o întâr
ziere de câteva săptămâni cu articolul despre experienţă furată, de această data de la Geomondis. După o teză la mate demenţială, urma un weekend ce trebuie povestit şi nepoţilor(dacă nu au început alţii să povestească deja). Pornim pe o ploaie veritabilă, cu stropi giganitci şi tunete puternice spre oraşul de pe Bahlui, Iasi.

Facem popas în Pasul Tihuţa, dârâim puţin de frig, că doar eram la munte, pozăm cu mâna tremurândă înprejurimile după care o luăm din loc.


Ajungem la destinaţie seara şi suntem întâmpinaţi de câţiva studenţi recunosuţi de mine din depărtare a fi geografi. Ei - cu zâmbetul pe buze şi accentul ciudat, noi - gata de o nouă experienţă şi plini de voie bună. Ce a urmat? Păăăi...în jumătate de oră eram deja cu ei la suc şi stateam la taclale... deci compatibilitate 100%!!!



De altfel, în toate cele 3 zile în care am stat la Iaşi am abuzat de bunăvoinţa lor, i-am purtat peste tot cu noi, fie zi, fie noapte. Ei au fost ghizii noştri şi s-au ridicat cu mult peste nivelul aşteptărilor mele. Au fost aşa cum sunt geografii veritabili; e vorba de o parte din studenţii LSGG-ului implicaţi în organizare(Liga Studenţilor Geografi şi Geologi), cu un Urs în frunte ce nu a dormit nopţi bune doar ca să ne fie nouă bine şi să ne simţim ca acasă. Ei bine... ne-am simţit chiar ca şi acasă şi sincer am mai fi vrut să stăm mult şi bine cu ei!!!

Despre concurs...ce să spun- a fost ok! Îmi vine şi acum să râd de noi(echipă mea) şi de gândirea noastră(geografică pe deasupra)... de golfurile inventate, cu denumiri ştiinţifico-geografico-fictive, evident! Atmosfera a fost ca şi la regionala de la Cluj, foarte detaşată, plăcută şi deloc stresantă. Era o combinaţie între mâncat salatini, băut Fanta şi scris câteva rânduri. După ce mai zâmbeam când vedeam câte un obiectv îndreptat spre noi, treceam iar la scris, mâncat şi tot aşa. Să tot fie aşa atmosferă frumoasă la concursuri!

După teoretică urma proba orală... frumos şi bine şi acolo; emoţii peste măsură, evident, dar cu toate bâlbâielile şi vocea tremurată m-am întors la loc cu zâmbetul pe buze. Urma mult aşteptata şi preferata mea - proba practică.

Şi de această data a fost prilej de distracţie... urmăream noi cu atenţie numele străzii şi, evident, primim la un moment dat cam 3 denumiri pentru aceeaşi stradă. Pe bloc scria una, pe plăcuţa indicatoare alta(plăcută care era întoarsă cu 90grade) iar trecătorii ce se uitau uimiţi la noi ne spuneau cu totul şi cu totul alte denumiri. Până la urmă am dat de o doamnă care ne-a divulgat întreagă istorie a străzii şi am desluşit şi problema cu identitatea triplă a străzii Carol I. După partea de ghicit străzi şi dibuit traseul nostru pe hartă, urma partea cu multe calcule, arii şi procente. Şi acolo, ne-am arătat adevăratul talent de liceeni ce urmează cursurile profilului mate-info... mare noroc pe noi!!! Mare, mare...de nu era matematică, nu ştiu ce-ar fi de capul nostru... fara Lagrange nu se poate !!!


Şi gata şi cu concursul... aş fi spus că...acum începe distracţia, dar din primul minut a fost pentru noi distracţie aşa că, urma vizitarea oraşului, grădina botanică(imensă), vestitul Copou şi teiul lui Eminescu. Tramvaie frumoase, chioşcuri cochete, parcuri curate, oameni zâmbitori, cer senin, clădiri impozante, multe flori, geamul internatului de la etajul 1 - poarta spre evadare, rasaritul vazut de pe strazile orasului, turul orasului dimineata, dupa o seara petrecuta in stil geografic, Palatul Culturii şi multe altele vor defini şi contura amintirea vizitei la Iaşi şi ne vor aminti mereu de voia bună ce ne-a însoţit în toate cele 3 zile.


Mă abţin în a da mai multe detalii, doar pentru a nu stârni din nou un val de speculaţii, dar îţi spun doar atât... vizita la Iaşi a fost peste aşteptări! Fie că am văzut oraşul de pe Bahlui ziua, noaptea, dimineaţa devreme sau la apus de Soare, capitala moldovei rămâne pentru noi, cei ce am simţit puţin din gustul studenţiei, oraşul plin de viaţă, de distracţie şi de geografi în acele zile!!!Şi... în vară se anunţa o altă vizită la Iaşi - Sesiunea Naţională de Proiecte de Mediu - aşa că, nu îmi rămâne decât să aştept cu nerăbdare să redescopăr oraşul cufundat în canicula verii de această dată, locul potrivit pentru "marea ieşeală”!

Comentarii