Elevii olimpici in Retezat





 

In weekendul acesta, 27-29 mai, Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj-Napoca a pastrat traditia de a rasplati olimpicii liceului printr-o excursie a celor ce inca mai pastreaza performanta la cote maxime in institutia de invatamant renumita pentru calitatea educationala oferita tinerilor ce se afla in bancile scolii. Nu mai putin de 50 de olimpici la diferite discipline, alaturi de profesorii care le-au fost alaturi in drumul spre performanta au descoperit frumusetea, candoarea, dar in acelasi timp simplitatea Retezatului, participand la programul educational organizat de catre Asociatia de Turism pentru Tineret ADEONA, “Descopera Retezatul”. Programul are ca scop promovarea turismului montan si formarea in randul tinerilor a unor atitudini pozitive fata de natura.




Zona Turistica Carnic a fost astfel animata in aceste trei zile de weekend de rasetele tinerilor performeri, de cantecele fredonate la inceput de seara in jurul focului de tabara, acompaniate de ciupiturile unei chitare manuita cu grija de olimpicii mai talentati. Componentele echipei de volei fete ale liceului au intretinut atmosfera prin meciurile interminabile si nenumarate de volei din curtea interioara a Cabanei Lolaia.






Cu multa ambitie si dorinta de a ajunge cat mai aproape de inaltimile muntilor, acestia pornesc intr-o drumetie de cateva ore la Cabana Gentiana, acolo unde golul alpin se deschide, iar Retezatul isi arata si mai mult din frumusetea-i caracteristica. Pornind din Carnic, acestia urmaresc cursul Lolaiei si al Vaii Pietrele, traverseaza cursul Stanisoarei dupa care urca incet prin padurea de brad unde tacerea muntelui era sparta de cadenta pasilor celor ce aveau sa poposeasca la Gentiana. Ajunsi la cabana de la 1672m, ceaiul cald de plante si apa rece de izvor i-au inviorat pe cei ce si-au pierdut din puteri la urcare. 





Timp de cateva minute le-am tinut olimpicilor o lectie de geografie bine meritata intr-un cadru natural - martor al ghetarilor cuaternari si tot acolo au vazut pentru intaia oara culmile montane despre care invatasera odata, Stanisoara si Pietrele, ce strajuiau valea glaciara a Pietrelor, una dintre cele mai cunoscute vai alpine din Retezat. Acestia au descoperit cum vegetatia se schimba o data cu altitudinea si au vazut ienuparul si jneapanul, tufisuri reprezentative ale etajului subalpin. La intoarcere olimpicii si profesorii lor au poposit si la Cabana Pietrele, alfata la poalele Culmii Lolaia.








Proiectiile tematice cu imagini din natura, printre care se numara si o proiectie 3D, prezentarea echipamentului montan si a Parcului National Retezat, precum si a regulilor ce trebuie respectate intr-o arie protejata, exemplificarea notiunilor teoretice invatate pe bancile scolii despre relieful si vegetatia montana au facut ca olimpicii sa se intoarca acasa cu si mai multe cunostinte despre batranul Retezat.




Tiroliana de la Cascada Lolaia a reprezentat “piesa de rezistenta” a celor trei zile de excursie. Cu frica, teama sau bucuria de a lua parte unei noi experiente, olimpicii s-au insirat si si-au asteptat emotionati randul la tiroliana. Cateva secunde in aer, o alunecare rapida de pe un versant pe altul si o privire rapida aruncata Cascadei Lolaia, a carei cadere de apa impresioneaza prin aparitia celor doua brate despartite de un prag modelat sute de ani de apa, au reprezentat ingredientul perfect pentru ca olimpicii sa-si pastreze zambetul pe buze pe parcursul intreagii sederi in Retezatul ce i-a primit pe tinerii insetati de performanta atat de frumos, prin vreme buna, cer instelat, verdele padurii si cantecul apelor reci de munte.




Fiindca natura ne aseamana, Retezatul a demnstrat acest lucru olimpicilor prin simplitatea regasita acolo sus, la munte, iar daca educatia ne diferentiaza si performanta te face mai valoros, olimpicii si dascalii ce duc inainte povestea succesului in diferite domenii merita toate aprecierile si recunostinta noastra pentru munca si reusita acestora.


 A mai aparut si aici:

Comentarii