A absolvit cu 10 !

Pentru prietena din spatele sefei de promotie 2008-2011 a Facultatii de Geografie UBB Cluj-Napoca, Bianca Racasan, o mai veche iubitoare a conceptului de olimpiada nationala, fidela performantei geografice pe toata perioada liceului, ieri... studenta model a Facultatii de Geografie UBB Cluj-Napoca, azi absolventa cu magna cum laude a specializarii Geografia Turismului si viitoare masteranda a aceleiasi specializari, imi inclin astazi atentia asupra bunului parcurs al acesteia prin munca, studiu individual, perseverenta si in primul rand pasiune, toate acestea ridicate la cote maxime pe parcursul celor trei ani universitari.


Insa in spatele unei exprimari formale despre Bianca, cea care a absolvit cu 10, stau siruri intregi de ganduri si amintiri frumoase impartite in ultimii patru ani. Sta o adevarata poveste a reusitei si a perseverentei... o poveste a drumului spre realizari marete, teluri inalte, greu de atins, insa cucerite intr-un final.

Acum patru ani, cand treceam pentru prima data pragul olimpiadelor nationale de geografie, am intalnit omul din spatele Biancai Racasan... copilul matur ce-ti vorbeste din priviri si imparte incredere prin vorba-i buna si zambetul sincer.




ONG Buzau 2008
Eu - eleva in clasa a9-a, rebela peste masura, cu impresii de liceu de centru si orgoliul indesat bine in buzunare. Credeam ca la olimpiada sunt numai tocilari - nu aveam ce sa vorbesc cu ei!
Ea - clasa a12-a, cocheta si cu un aer matur, superior copilarescului meu, grijulie in gesturi si atenta exprimarii, inarmata cu energia de a intretine atmosfera si rabdarea de a-i ajuta pe cei mai mici. Era precum o sora mai mare cu tenta de mama!



Ei bine, acela a fost momentul in care eu m-am schimbat radical, iar absolventa de astazi si-a descoperit pasiunea-i pentru ceea ce ne inconjoara. M-am schimbat radical pentru ca am avut un exemplu, un pilon dupa care sa ma ghidez si pot afirma astazi, cu multa, multa bucurie, ca acel pilon mi-a fost atunci, si inca mai este si azi, caracterul frumos, de putini descoperit in totalitate, al "studentei cu 10".
Daca spui ca un om "ti-a intins mana la greu" te exprimi de cele mai multe ori cu sens figurat insa ea, atunci cand eram "pe marginea prapastiei", mi-a intins mana la "greu"... mi-a intins mana si mi-a dat involuntar o lectie de viata... o lectie pe care si azi o urmez. Multumesc!

In patru ani momente au fost destule pentru a ne cunoaste atat de bine incat o simpla discutie telefonica tipica noua de 1-2h ne ambitiona astfel incat reuseam de fiecare data "sa mutam muntii din loc". Si spun asta pentru ca am fost alaturi la fiecare sesiune de Bianca, iar ea era aproape de mine la fiecare olimpiada. Am stiut mereu cat a muncit, cate minute a dormit pe noapte pentru un 10 curat la examen, iar ea stie tot atat de bine de cate ori am vrut sa renunt la competitie, iar ea m-a tras mereu in fata. Stiu cat de perfectionista e si cat lucreaza pentru un proiect, cata documentatie de specialitate i-a trecut prin mana si cate mii de ore si-a petrecut in biblioteca invatand. De fiecare data cand treceam pe la facultate ea era mereu acolo... invta, studia, se perfectiona! Si e de admirat modul in care a trecut peste aceia care "nu incapeau de ea", care au construit un zid in drumul ei, dar pe care aceasta l-a sarit formal, cu grija si inteligenta de a nu intra in jocurile altora. Si-a vazut de treaba si a ramas cu o cantitate imensa de informatie, cu o experienta care peste ani ii va fi baza meseriei ei.
Pentru ca sunt mandra de ea, pentru ca o voi sustine mereu si pentru ca va gasi in mine un sprijin in tot ceea ce va face, pentru ca-i voi fi nasa unuia dintre viitorii ei copilasi sau pur si simplu pentru ca imi aduce bucurie fiecare reusita a ei, astazi sufletul imi creste de bucurie pentru realizarile-i demne de admirat!


Peste ani o vom intalni pe coridoarele facultatii, cu aceeasi pasiune pentru studiu si cercetare.






In exclusivitate si premiera mondiala, discursul sefei de promotie:


"Stimat corp profesoral, distinşi absolvenţi şi invitaţi, am deosebita onoare de a mă afla astăzi în faţa dvs., în ipostaza de a ţine un discurs în calitate de şefă a promoţiei GT 2008-2011. Deşi absolvirea liceului mi-a oferit ocazia de a acumula o oarecare experinţă în acest sens, vă mărturisesc că emoţiile sunt la fel de mari, poate chiar mai mari. Înainte de toate, aş dori să le mulţumesc celor mai importante persoane din viaţa mea, care şi-au pus toate speranţele în mine încă din prima clipă, care mi-au fost mereu alături şi au dat ce au avut mai bun din ei pentru mine... părinţilor mei, bunici. Abia acum, când privesc în ochii voştri realizez că am reuşit ceea ce mi-am propus dintotdeauna: să vă fac mândrii de mine...
Mulţumiri şi cuvinte de laudă li se cuvin domnilor profesori care la rândul lor şi-au lasat puternic amprenta în formarea mea profesională şi personală, în aşa manieră încât m-au făcut să-mi doresc ca într-o bună zi să le calc pe urme, şi nu în ultimul rând prietenilor, colegilor şi celor care astăzi nu sunt prezenţi aici, dar care mereu au crezut în mine şi în forţele mele proprii.
Cum a început povestea mea? Multă muncă, ambiţie şi determinare, câteva olimpiade la geografie, câteva prietenii legate la ultima dintre ele, din clasa a 12a, la faza naţională şi întrebarea firească a domnului decan, aici de faţă, adresată în cadrul ceremoniei de decernare a diplomelor, dacă noi cei de ieri, elevi de pe băncile şcolii, vom fi studenţii de maine ai Facultăţii de Geografie. Răspunsul a venit pe moment, a fost un „da” hotărât...
Cum a continuat? Am ajuns să facem parte dintr-un colectiv de tineri independenţi care ştiu ce vor de la viaţă, care dacă nu au în comun pasiunea pentru geografie sau încercările cu orice preţ de a evita ştiinţele matematice, două din motivele invocate de colegii mei în anul întâi pentru alegerea specializării Geografia Turismului, atunci sigur au format un colectiv datorită plăcerii de a călători, de a cunoaşte oameni noi şi locuri noi, de a transforma fiecare ieşire într-o oportunitate de distracţie dar şi într-o experienţă de viaţă. Iar facultatea ne-a oferit aceste ocazii... am avut parte de momente unice în aplicaţiile făcute împreună, am străbătut plaiurile mioritice cu genţile în spate din Maramureş până în Deltă, în Apuseni sau în SV României, prima aplicaţie oficială a seriei 2; am vizitat Europa cu trolerele după noi, câteva hărţi, caiete de aplicaţie, multe aparate foto, cântece şi bancuri printre colegi care astăzi şi-au câştigat dreptul de „prieteni”...
Am fost îndrumaţi de domni profesori care şi-au dus misiunea la bun sfârşit, sub ochii cărora am continuat să ne dezvoltăm d.p.d.v. intelectual şi spriritual, a căror experienţă şi pricepere le-au permis să se apropie de noi, şi ne-am permis să vedem în persoana dânşilor şi latura empatică, capabilă de înţelegere şi comunicare deschisă.
Dacă la început a fost povestea mea, acum e povestea noastră...
Cum se va termina aceasta?
Simplu! Nu se va termina! Fiindcă fiecare sfârşit e un nou început, iar după cele două momente cheie: 16 iunie, pentru unii data banchetului, pentru mulţi alţii ultima zi de predare a licenţei, respectiv 27 iunie, susţinerea lucrării de diplomă pentru care ne-am antrenat prin zeci de proiecte, de regulă în aceleaşi formule fericite de echipă, vom fi declaraţi „Turişti cu acte în regulă”!!! Abolvenţii de astăzi, viitorii promotori ai turismului care îşi vor valorifica potenţialul fie continuându-şi studiile în domeniu, fie dedicându-se altor aspecte prioritare din viaţa lor... Vă doresc mult succes tuturor în continuare şi nu uitaţi: „Ce a fost e istorie, ce este e geografie şi ce va fi e turism de viaţă!!!”

Muc you!

Felicitari!



Pentru amatorii de astronomie, va reamintesc de fenomenul astronomic din aceasta seara - Eclipsa Totala de Luna vizibila si de la Cluj-Napoca. Mai este numita si "eclipsa de mare" fiind vizibila cel mai bine de pe litoral.
Mai multe detalii si informatii click aici, dar si raspunsul la intrebarea "De ce Luna are o culoare rosiatica?" .

Vizionare placuta!

Comentarii

  1. Wow. Wow. Cum cautam eu pe google imagini despre festivitatea de absolvire, am dat peste o poza in care parea sa fie Bianca. Curioasa, am intrat pe site si am constatat ca era intr-adevar Bianca, si ca a absolvit facultatea cu 10, ajundand astfel si sefa de promotie. Desi nu am fost colege pentru mult timp, mi-am dat seama rapid ca este o persoana exact asa cum e descrisa in articol. Ce vreau eu sa spun e ca sunt si eu foarte mandra de ea si ca ma bucur foarte mult pentru ea. Mi-as fi dorit sa fiu si eu o persoana asemenea ei. Mult succes in continuare, Bianca!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu