Hoinari prin Muntii Trascau





Elevii si profesorii din Timioara, Arad si Cluj-Napoca ne-au trecut de aceasta data pragul taberelor, petrecand alaturi de noi o saptamana de neuitat(dupa spusele lor) la poalele Masivului Bedeleu, acolo unde apa Ariesului luceste sub razele soarelui fierbinte agatat deasupra Salciuei.
O saptamana dreptul torida a fost cea in care elevii Timisoreni, Aradeni si Clujeni ne-au fost oaspeti. Fiindca e vara, e tabara si liniste-n tara, suntem fara nici o grija, copiii cu zambetul pe buze si sticlele pline cu apa, dam startul “petrecerii cu apa”. Asa au numit copiii evenimentul mult asteptat cuantificat intr-o bataie pe cinste cu apa in curtea interioara a taberei Adeona din Salciua.  



Dupa bataia cu apa incheiata cu haine ude, strigate de bucurie si o alianta bine sudata a fetelor ce incercau sa scape neatinse de apa azvarlita cu satisfactie de catre baieti din bidoanele de 5L pline ochi. Si daca tot eram uzi pana la piele, o baie in apa Ariesului era binevenita. Ori pe mal... ori in apa... ori in caiac... Unii copii manuiau pentru prima data padelele stangaci, insa plini de ambitia de a vasli cat mai bine, altii topaiau fericiti in apa, iar elevii cel mai putin implicati in distractia taberei fotografiau de pe mal spectacolul bucuriei copilaresti ce se citea pe fizionomiile tuturor. Pentru ca pana la urma acesta e farmecul unei tabere reusite – distractia. Iar acolo unde e distractie, atmosfera e aceeasi despre care iti povestesc deja in ultimele articole... de vara, de tabara, de relaxare.






Plimbarea cu bicicletele din Salciua pana aproape de Huda lui Papara a fost prilej de socializare cu “biciclistii” din tabara Adeona. Repet acelasi traseu de cateva ori pana reusesc si apuca sa mearga fiecare elev doritor cu bicicletele. 



  
Facem si cu participantii seriei 4 de tabara in Apuseni traseele binecunoscute pana la Pestera Huda lui Papara si Cascada Sipote Sus. De la Huda lui Papara facem ocol si pana la Manastirea Sub Piatra, ctitorita intr-un cadru natural deosebit, acolo unde apa a sarutat muntele de calcar si a nascut mai apoi frumuteti subpamantene.


 Cateva momente de reculegere au fost, indeosebi pentru mine, mai mult decat necesare. Multumeam divinitatii( in care crede fiecare sub ce forma doreste) pentru vara ideala pe care o traiam la intensitate maxima. Pentru ca e lucru mare sa faci ceea ce-ti place, sa-i faci pe altii mai “bogati” impartasindu-le din cunostintele si experientele tale... e frumos sa le fii ghid pe munte, sa ii inveti despre tainele naturii si sa le explici despre pesteri, cascade, ape de munte si cate si mai cate. Asta inseamna o vara ideala... sa te trezesti cu bucurie, sa zambesti soarelui, sa privesti pe geam somnoros si sa gasesti o curte plina de copii fericiti, insetati sa-ti asculte povestile si sa ia parte la activitatile pe care tu le croiesti alaturi de o echipa minunata... e IDEAL!










Serile de discoteca erau parca interminabile. Hituri dupa hituri, Danza Kuduro ce deschidea si incheia seara de seara discoteca pe poteca, sirul indian inchegat intre taberisti la fiecare melodie ce permitea nasterea unei nebunii copilaresti in curtea interioara a locatiei de tabara din Apuseni. Toate acestea starneau amuzamentul elevilor ce inca nu se incumetasera la dans. Proiectiile sau escalada pe panoul artificial pana seara tarziu erau parca insuficiente pentru a stoarce toata energia celor din tabara pentru a dormi cat mai repede in fiecare noapte. Concluzia? Nici o seara din toate seriile de tabara care sa fi avut intentia de a se fi culcat inainte de ora 1 noaptea. Insa daca stau bine sa ma gandesc acum 5 ani descopeream seara de seara aceeasi distractie pe parcursul taberelor in a sta treji pana ne cadeau involuntar ochii in perna. Era frumos... imi placea atunci, insa astazi parca-mi place si mai mult... te bucuri de lucrurile marunte la alta intensitate, cu toate simturile. 







 Cateva dintre activitatile la care elevii si profesorii au participat pe parcursul celor 7 zile de tabara in Apuseni au fost: atelierele de creatie – pictura pe lemn, modelaj, notiuni introductive de acordare a primului ajutor, notiuni teoretice si practice prin care aducem tinerii mai aproape de natura si conceptul montan-ecologic, jocuri indoor si outdoor, competitii sportive, prezentare a echipamentului montan, activitati pe coarda si multe altele.










In prima parte a penultimei zile de tabara am condus elevii intr-o scurta excursie la frumoasa Salina de la Turda, obiectiv turistic considerat de acestia necesar de vizitat. Zis si facut!
La salina copiii au petrecut cateva minute in compania intregului grup, fiind acompaniati de un ghid pus la dispozitia noastra din partea administratiei Salinei Turda( fiindca depaseam 20 de persoane), dupa care in imensa Galerie Rudolph ii lasam singuri pentru aproape o ora. Acestia au ales sa ia parte acolo la diverse activitati: mini golf, o plimbare cu imensa roata timp de 8 minute, o partida de tenis de masa sau plimbare cu barcutele pe lacul sarat, unde au fost amenajate pe insula din centrul acestuia un ponton luminat de pe care erau lansate una dupa alta barcutele pline cu ai nostri taberisti. Cu totii s-au intors multumiti din scurta excursie la Turda.








Seara, la focul de tabara li se pregatisera o mare surpriza, foarte placuta. Prietenii nostri, folkistii clujeni, Ioan Onisor, Ionut Mangu, Catalin Pop, Roxana Zapartan si Anda Iosip, ne-au cantat si incantat cu un program artistic muzical special la foc de tabara, sub cerul instelat, in acompaniamentul focului ce trosnea nestingherit sub ochii nostri. 






Cantarea a tinut cateva ore in care am visat cu totii la infinitul regasit acolo... in natura, cu privirea pierduta la stelele ce luminau intunecatul infinit al cerului de vara. Priveam de-a dreptul pierduta in ale mele ganduri la constelatia ce m-a fermecat de cand a inceput sa ma pasioneze astronimia – Cassiopea. Acel “W” instelat despre care toti prietenii mei cunosc faptul ca m-a fermecat mereu... ca m-a impins mereu sa alunec pe un topogan de ganduri, teluri si vise inaltate mereu noaptea, sub cerul liber, acolo in natura, la munte... ganduri ce le regasesc mereu in mintea mea in Clujul zgomotos, atunci cand imi permit 5 minute de evadare si visare privind “W”-ul de stele.. le regasesc uneori deja implinite, fara a-mi da seama ca le-am atins, le-am implinit in goana de a-mi prinde visele alergand cu bocanci in picioare si rucsacul in spate. 


Fiindca trecuse de ora 12 noaptea, iar noi eram cu totii la foc nu pierdem ocazia de a-i ura un calduros, prietenesc, plin de sanatate, vesel si original “La Multi Ani!” lui Ilie al nostru, promotorul si cel ce sustine mereu, cei drept din umbra de multe ori, tot ceea ce Adeona realizeaza cu succes de 11 ani incoace. Seara s-a terminat oficial in acorduri atat de speciale si pline de incarcatura emotionala pentru mine... frumoasa melodie a lui Dinu Olarasu – "N-ai novoie de foarte multe", insa multumita lui Cata care ne-a lasat chitara pentru o noapte folkul a mai rasunat inca pana tarziu spre dimineata. Cu greu m-am abtinut sa nu scap o lacrima pe obrazu-mi infierbantat de caldura emanata de focul in jurul caruia ne adunaseram cu totii... Visez la acel foc de tabara in jurul caruia imi voi aduna intr-o noapte infinita de vara toti oamenii dragi...




Cam atat despre seria 4 de tabara din Apuseni, despre saptamana plina de peripetii, experiente noi pentru elevi si distractia din care ei s-au infructat nestingheriti. Imi amintesc si-acum salvarea nocturna a pisicutei ce mieuna neajutorata langa gardul taberei noastre, despre trimiterea ei dimineata devreme la actualii stapani, la rasetele noastr, stafurile si ideile ce ne impanzeau tarziu in noapte mintea. S-a terminat frumos, cu premierea participantilor, cu diplome frumoase inmanate tuturor copiilor si profesorilor, cu multumiri si promisiunea ca vor revenii si la anul.
Astept sa ne revedem anul viitor mai mari, mai intelepri, mai bine echipati de munte si mai dornici de a lua parte la activitatile pregatite.
Vacanta frumoasa... cel putin la fel de frumoasa precum apusul ce-l privesc acum oglindit in apa valurita a Ariesului...

 Redactare : Salciua, Jud. Alba, 12-08-2011


Comentarii