Primavara se numără olimpicii

Sambata aceasta, 3.03.2012, a avut loc Olimpiada Judeteana de Geografie, concurs care a strans la un loc elevi din tot judetul pentru a se bate in rezolvari si descalciri ale tainelor geografice. Fiindca a fost intaiul an, dupa un sir de sase la numar, in care nu am mai luat parte la competitia micilor geografi, i-am privit si ii privesc cu nostalgie pe norocosii care inca mai au bucuria de a invata atat de multe o data cu pregatirea pentru un astfel de concurs, o data cu exercitiile de autoevaluare transpuse in disciplina si seriozitate in studiu, dar mai ales pe aceia care au bucuria, sansa si norocul poate de a face parte din lotul judetului pentru urmatoarea faza competitionala si anume Olimpiada Nationala de Geografie sau ONG cum e numita de vechii participanti.
Rezultatele preluate de pe pagina dedicata olimpiadelor a Inspectoratului Scolar arata ca primii clasati la fiecare clasa sunt si aceia care vor merge mai departe la etapa nationala, ce va avea loc in acest an la Craiova, capitala Oltenniei sau capitala geografiei romanesti pentru o saptamana.
Ca sa fie crescator, incepem cu cei mai mici si terminam cu cei mai mari: Borangic Sorina la clasa aVIII-a, Cîmpean Claudiu pentru clasa aIX-a, Banto Beatrice la aX-a, Adorean Emanuel la clasa aXI-a si o buna prietena, deja cunoscatoare a conceptului de olimpiada nationala, Iacob Gabriela pentru clasa aXII-a. Sincere felicitari celor cinci olimpici pentru munca depusa, stradania de a obtine un rezultat foarte bun si perseverenta,  in unele cazuri, pentru ca au ajuns, inca o data, pe intaia treapta a podiumului. Pentru mai departe cunosc foarte bine de ce au ei nevoie si cu aceasta ocazie amintesc inca o data de sustinerea mea neconditionata in ceea ce priveste lotul judetului in competitiile nationale, pentru ca performanta geografica in ziua de azi e un lucru nobil si trebuie sustinuta in orice mod. Asadar le doresc tinerilor invatacei curaj de a tinti spre un rezultat cat mai bun, incredere in fortele proprii, perseverenta maxima in saptamanile ce vor urma si maturitatea de a privi aceasta competitie mai adanc decat o simpla intrecere, ci pur si simplu ca pe o experienta necesara, ce incet si de la an la an te formeaza ca om.
Imi exprim de asemenea admiratia si respectul pentru dascalii acestor elevi, pentru efortul depus in pregatirea olimpicilor si perseverenta unora dintre acestia de a se mentine, an de an, pe podiumul olimpiadelor.

Si daca tot am amintit in acest articol despre olimpicii geografi, nu pot sa nu aduc in lumina si performantele a doi dintre cei mai valorosi fosti si totusi mereu ONGisti, Andrei Moldovanu si Alex Bolundut, ce in acest an s-au calificat la Olimpiada Nationala de Biologie. Succes si lor pe mai departe!


Asadar, dupa cum aminteam mai sus, in perioada 1-7 aprilie Craiova se va transforma in capitala geografiei romanesti, locul de intalnire al geografilor din toata tara... olimpici, elevi clandestini sau studenti clandestini. Timpul si circumstantele in acest an nu-mi permit sa afirm 100% ca voi fi prezenta in Craiova in acea perioada, asa cum o faceam de patru ani la nationale si cum am tinut neaparat anul trecut sa fiu prezenta la ONG Timisoara 2011 pentru a-mi sustine prietenii, pe atunci participanti. Insa pana in aprilie mai este o luna plina asa ca, toate la timpul lor...


O primavara frumoasa, cel putin la fel de frumoasa ca viata de geograf!

Comentarii

  1. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase pe care le-ai spus despre mine! Intr-adevar, chiar daca am "cotit-o" pe calea Biologiei, Geografia si ONG-ul vor ocupa un loc de cinste in sufletul si in amintirea mea!

    Bafta geografilor, si sunt sigur ca vor reprezenta judetul cel putin la fel de bine ca si echipele din anii trecuti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu drag si oricand, prietene!

    Doamne-ajuta sa fie bine pentru toti si sa continuati sa faceti performanta, asa cum le sta bine unor tineri valorosi!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu