Simpozionul Criosfera 2013 Piatra Neamt



Foto Brandusa Balan

De cateva saptamani am fost la un frumos eveniment avand o tematica inedita si anume aceea a criosferei, manifestare desfasurata la Piatra Neamt, pe perioada mai multor zile.
Simpozionul Criosfera 2013 a strans la un loc specialisti, pasionati si amatori din domenii precum astronomie,   arheologie, arte vizuale, geologie, geomorfologie, turism, cartografie, planificare teritoriala, speologie, chimie, matematica si, nu in ultimul rand, biologie(daca am uitat ceva, sa fie cu iertare, tineretea isi spune cuvantul). Ceea ce mi-a placut enorm si faptul care ma va impinge sa particip si anul viitor la eveniment au fost atmosfera si oamenii de calitate prezenti la eveniment. Fie ca erai student, profesor sau cercetator, gaseam de fiecare data subiecte comune care ar fi putut deveni abordabile doar in anumite cercuri de oameni, cu o anumita pregatire si inclinatie.
O parte din studentii de la Cluj am ajuns in ziua de vineri, dupamasa, iar restul ajunsesera cu o zi inainte. De indata ce am poposit in Piatra Neamt am si intrat direct la prezentarile programate pentru vineri dupamasa. Dintre cele care mi-au atras atentia au fost acelea ale lui Cristian Lascu, redactor-sef al National Geographic Romania sau Constantin(Ticu) Lacatusu, singurul roman care a avut ascensiuni pe cele mai inalte varfuri ale celor sapte continente. Printre altele, tot in ziua de vineri a fost prezentat proiectul si initiativa de a infiinta APECS Romania( Association of Polar Early Career Scientists), lucru care s-a si intamplat la finalul simpozionului.







Ziua de sambata a fost rezervata prezentarilor stiintifice, motiv pentru care ma aflam acolo. Este incredibil cat de multe lucruri poti afla participand la o astfel e conferinta si este de admirat faptul ca, inca din anii facultatii  tinerii sunt atrasi de cercetare si performanta stiintifica in domeniile lor. Din nou au fost expuneri de idei si studii care au reprezentat o noutate pentru mine si m-au facut sa-mi deschid cercul de interes spre care voi oferi mai mult studiu. Nu m-am gandit niciodata ca voi fi atrasa atat de mult de tinuturile cu gheata, insa dupa intalnirea de la Piatra Neamt deja am schitate idei si proiecte care au ca tema comuna criosfera.

Madalina Bonta
Svalbard vs. Antarctica: resurse minerale. Riscuri si/sau oportunitati?

Paul Nicoara
Reprezentarea criosferei pe harti. Studiu de caz Spitsbergen

Madalina Teodor
Dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat pentru realizarea
 unui macrodomeniu schiabil pe valea Prahovei
Dr. Roxana Bojaru
Potentialul predictiv al interactiunii criosfera-atmosfera
la scara sezoniera si interanuala
Maja si Bartosz Lisowska, Polonia
Lucrarea de biologie despre licheni/ Lucrare de biofizica despre nanomotoare celulare
Yulia Zaika, Rusia
Proiectul INTER-ACT
Omul de munte tot cu sufletul si mintea la inaltimi ramane, iar atunci cand e vorba de un subiect ce aduce in vizor procese intalnite in zonele montane, momeala este ca si aruncata pentru mine. Am avut chiar bucuria sa plec de la simpozion si cu o carte frumoasa despre avalansele in general, cu studiu de caz pe Fagaras si Piatra Craiului... un fel de must have pentru muntomanii cu titulatura de geograf.

Prof. univ. dr. Petru Urdea
Permafrostul si schimbarile climatice globale
Dr. Anca Munteanu
Influenta factorilor topografici, geologici si criosferici pentru producerea
de avalanse, prabusiri si debris-flow in Masivul Piatra Craiului
Constantin(Ticu) Lacatusu
Date noi privind compozitia izotopica a ghetarilor din
Himalaya - Broken glacier, Janak Himal, Nepal
Dr. Aurel Persoiu
Pesteri cu gheata - observatii climatice, glaciologice si paleoclimatice
In rest, lista prezentarilor si a "numelor grele" care si-au expus datele de cercetare la simpozion se poate lectura de pe pagina oficiala a evenimentului. Suita acestora o gasiti aici.

Dupa o sustinere continua ce s-a desfasurat pe parcursul intregii zile, a urmat apoi cina festiva, cu nominalizarea participantilor si momente placute in compania unor oameni care au facut ceva la viata lor... cu muzica frumoasa si o atmosfera placuta, putin dans din repertoriul international si multe poze. Am primit atunci o frumoasa medalie a Simpozionului Criosfera 2013 pe care am purtat-o timp de trei zile la gat, de bucurie pentru ca am luat parte la un astfel de eveniment.






Anca Munteanu, Madalina Bonta, Cristian Lascu si clujenii geografi

Seara s-a terminat pentru o mana de oameni tare frumosi, pe care ma bucur mult ca i-am cunoscut, undeva urmatoarea zi, spre dimineata... caci erau multe de povestit, despre munte si nu numai, iar parca timpul nu mai tinea cu noi si gonea nebuneste prin orele tarzii.




Duminica era planificata o tura in Ceahlau care, spre marea mea dezamagire, nu s-a mai desfasurat. Ma asteptam sa fie ceva organizat si sa plecam in grup, insa actiunea s-a divizat in decizia personala a fiecaruia cu ce, cand si cum vom ajunge in Ceahlau, motiv pentru care am ales sa ramanem in orasul de pe Bistrita.

Luni am pornit inapoi spre Cluj, cu bagajele mai incarcate de noi prieteni si cunostinte, de noi informatii acumulate si, in primul rand, mai dornici de a porni noi proiecte. Anul viitor revenim cu drag la Piatra Neamt, cu acelasi entuziasm ca anul acesta si mai bine documentati in domeniul criosferei.



In incheiere trebuie sa multumesc organizatorilor, in special domnului Stelian Grigore pentru efortul depus, implicarea deplina si dorinta de a duce cat mai departe, pana in tinuturile criosferice, numele tarisoarei noastre... intr-un cuvant omul in jurul caruia si fara de care prima editie a Simpozionului Criosfera 2013 nu ar fi avut loc!

Cu ganduri bune!

Comentarii

  1. Ioi, găsitu-te-am! :) Prea mainstream să ne scriem mailuri, nu? Mă bucur că ai rămas cu așa amintiri și sper să ne mai vedem și până la următoarea lovitură criosferică.
    PS: Se întâmplă cumva ca diploma mea să fie în cuib clujean? Am plecat ca furtuna și-s oleacă debusolată de cum și unde am lăsat-o.

    RăspundețiȘtergere
  2. Servus, asa mai pe ardeleneste, daca vad ca abordezi graiul nostru. Eu tot cred ca esti o farama de ardelean! :))
    Despre mailuri ce sa spun, am asa un program si ma ocup de atat de multe cu facultatea incat n-am gasit careva minute sa-ti scriu si nici macar pe grupul APECS(am cateva vesti bune sau cel putin am gasit doi specialisti care ne-ar putea da idei).
    Ne vedem prin munti, pe poteci sau prin Cluj! Te astept cu drag!
    Legat de diploma, e la mine acasa, dar daca iti e dor de ea, o poti vedea in una din pozele in care apare cartea Ancai si sub aceasta doua diplome. Una din ele este a ta!
    Te imbratisez cu drag si-ti doresc multa bafta in tot ce faci!!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu