Programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun" desfasurat in Trascau




Saptamana trecuta am reluat activitatea in cadrul programelor ADEONA, cu ozatia saptamanii "Sa stii mai multe, sa fii mai bun". Cu acest prilej ne-au trecut pragul locatiei de la Salciua nu mai putin de patru serii diferite de excursionisti, adunand la finalul saptamanii participanti din Timisoara, Arad, Simleul Silvaniei si Cluj-Napoca.

Pentru mine a fost o saptamana pe cat de obositoare, pe atat de linistitoare comparativ cu rutina in care, din pacate, ma afund din ce in ce mai mult atunci cand ma pierd prin betoanele orasului si multele ore la calculator. Alaturi de colegii mei am reusit sa ne ducem la bun sfarsit activitatile propuse, in ciuda vremii care ne-a speriat in unele zile si, astfel, am bifat de la trasee la activitati outdoor, plimbari cu bicicletele sau escalada pe panoul artificial, pana la foc de tabara si jocuri sportive in aer liber.





In sase zile am facut patru drumetii pana la Huda lui Papara si, astfel, am avut posibilitatea sa vedem peisaje schimbate de la o zi la alta. Ploile abundente si topirea zapezii au facut ca, Valea Morilor, cea pe care urcam in drumul spre cea mai lunga pestera din Trascau, sa fie atat de mare si involburata incat, de cand suntem noi pe la Salciua, nu am mai vazut-o atat de impozanta. Pe versantii impaduriti au aparut, spre uimirea noastra, cascade temporare, siroaie de apa, iar viroagele "aparent neinteresante" au devenit acum spectacol al caderii apei.
Trecerea peste podetul din preajma inaltului portal ce se deschide la iesirea din Huda lui Papara devenise  parca mai incitanta cand aveai sub picioare involburata apa, iar duduitul curentului repezit te intimida la fiecare pas. O data cu fiecare traseu masuram nivelul apei din pestera la grilajul ce bloca inaintarea in cavitate si descopeream ca apa crestea, din ce in ce mai mult, iar ploaia continua si ea sa cada.










In una din seri l-am avut alaturi, la Salciua, pe Cosmin Berghean, prietenul nostru alaturi de care intraseram anul trecut cativa monitori in Huda lui Papara(eu mai intrasem si in 2011, asadar, de doua ori multumiri!). Cu aceasta ocazie Cosmin le-a prezentat excursionistilor o serie de imagini din Trascau si, cel mai interesant, imagini ce surprindeau spectacolul subteranului pesterilor din Apuseni. Cu aceasta ocazie participantii la programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun" au aflat ce inseamna fotografia de pestera, cum se realizeaza si, mai ales, au vazut roadele unei pasiuni si nebunii frumoase, fiindu-le prezentante fotografii din Pojarul Politei, Huda lui Papara, Pestera Ursilor sau Pestera Scarisoara. Ii multumim pe aceasta cale lui Cosmin pentru frumoasa prezentare si-i spunem ca mai vrem ture pe pestereala impreuna cu Asociatia de Speologie, Ecologie si Turism Polaris Med!



Despre celalalte activitati desfasurate in incinta Complexului Adeona Apuseni pot spune ca au adus zambetul si entuziasmul pe fizionomiile participantilor. O data cu aceasta "saptamana altfel" am inaugurat si cateva jocuri noi de echipa care au ca scop comunicarea si cooperarea membrilor, dar totodata distractia nu lipseste din graficul bunei desfasurari.





Fiindca programul obisnuit al excursiei tematice "Valea Ariesului" a fost adaptat in functie de preferintele participantilor, respectiv la saptamana "Sa stii mai multe, sa fii mai bun", una din activitatile interactive la care elevii din Simleul Silvaniei au participat a fost asa numita "ora de chimie''. Elevii au calculat pH-ul probelor de apa din Aries, Salciuta, apa de ploaie si probele de sol, dupa care au tras concluziile in functie de valorile obtinute. O alta paralela cu scoala s-a facut si atunci cand elevii claserol a8-a au putut observa pe parcursul traseelor noastre relatia dintre om si mediul inconjurator, mediul de viata al organismelor si relatiile dintre ele. Acest lucru s-a datorat prezentei colegului nostru, Petre Gorea, profesor de biologie iubitor de natura, care incerca, cu fiecare ocazie, sa ii aduca mai aproape de natura pe elevii Clujeni si, mai ales, sa-i faca sa constientizeze cat de puternic poate fi impactul omului asupra ecosistemelor acolo unde interventia acestuia devine nechibzuita.




Cat despre mine si contributia mea pe durata acestei saptamani, sper sa le fi demonstrat participantilor ca muntele, natura, miscarea si bunul simt nu trebuie sa lipseasca din modelarea caracterelor si a personalitatii lor. Si nu intamplator am enumerat si educatia montana in sirul celor patru, caci "muntele leaga prietenii si formeaza caractere"; acest lucru l-am invatat inca din 2008, cand am avut contact, pentru prima data, cu valorile si conceptele Adeona. A trecut de atunci ceva vreme si uite-ma acum o promotoare a celor invatate si descoperite alaturi de ei.



In incheiere trebuie sa amintesc de frumoasa calatorie pe care colegul nostru, Ilie Preda, fondatorul Asociatiei de Turism pentru Tineret ADEONA, impreuna cu vechiul sau prieten, Voda Petre, alaturi de care finanteaza festivalul de muzica si natura "Floare de Folk", au inceput-o deja pe continentul extremelor geografice, Asia. Acestia vor calatori din Orientul Mijlociu, respectiv Doha, capitala Qatarului pana in Kathmandu, Nepal. Cel mai important oras al Tibetului, Lhasa, va fi si el atins in periplul acestora, dupa care pasiunea pentru munte, inaltime si nebunia aceea frumoasa ce te cheama mereu tot mai sus se va concretiza intr-o ascensiune spre Everest Advanced Base Camp. Fiindca visul oricarui iubitor de munte e sa ajunga in Himalaya sau cat mai aproape de Everest, traim si noi, de acasa, alaturi de ei, implinirea unui vis. Le dorim, intreaga echipa care-i sustine de acasa, vreme buna, aclimatizare usoara, mult noroc si o experienta cat mai frumoasa!



In curand mai multe poze de la Salciua!

Comentarii