Sibiu Golden Weekend 2015 - polul de unde incepe sarbatoarea






In ceas de sarbatoare si cu bucurie mare, vine in intampinarea atmosferei placute articolul despre una dintre cele mai dragi si asteptate iesiri ale anului: calatoria la Sibiu la Targul de Craciun si imprejurimi.
Asa cum ne-am facut obiceiul si anul trecut, in ultimul weekend inainte de Craciun ne strangem o mana de prieteni si pornim in calatorie spre Sibiu. Din itinerariul nostru nu lipsesc obiectivele turistice inedite, circuite de vizitare ale zonei si orasului, atmosfera de sarbatoare si aromele de iarna, dar si localurile in care merita sa te distrezi in compania oamenilor alaturi de care alegi sa calatoresti.
Pornim vineri dupamasa din Cluj si ajungem pe seara in Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei cum mai e numit. Timp de un weekend am innoptat la Casa Ingrid, un loc primitor, pentru prieteni si amintiri placute, aproape de centru, pe gustul si preferintele noastre. Cum poate arata locul unde alegi sa te cazezi impreuna cu oameni faini? Un living in mansarda cu de toate, din care nu lipseste hamacul, placa de darts, cateva paturi sub forma de priciuri deasupra livingului si mult bun gust in fiecare obiect ce-si avea locul bine ales.
E mereu o bucurie sa revenim la Casa Ingrid!



Vineri seara pornim tarziu spre oras. Cinam la un local cu specific traditional unde ramanem deja cu prima impresie placuta despre oamenii locului, dupa care pornim spre centru putin dupa miezul noptii. Eram doar noi si linistea orasului parca obosit de atata agitatie si turisti de peste zi. Traversam Bulevardul Balcescu, luminat la ore decente de cupolele impodobite cu motive sasesti, precum un coridor de lumina ce da in Piata Mare, polul ce atrage vizitatorii veniti in cautarea spiritului de sarbatoare. Am dat un ocol pietei, am facut in tihna cateva poze cu ornamentele bine alese ( probabil cel mai cu gust alese din multele orase care se vor a fi turistice din Romania), dupa care ne-am retras la odihna. Urmau zile aglomerate, doar eram hatarati sa vizitam si sa aflam cat mai multe despre zona! Daca in 2014 am ales sa petrecem toata vizita in orasul de pe Cibin si sa abuzam de posibilitatile puse la dispozitie in cazul unui turism urban, anul acesta au fost pe lista Paltinisul si cateva cetati fortificate. Cum a fost in 2014 te invit sa citesti aici: Sibiu Golden Weekend 2014






In cautarea zapezii si a primei ture pe partie din acest sezon, ne-am bucurat atat cat a fost posibil( avand in vedere conditiile meteo) de zapada si atmosfera placuta de la Paltinis, in Muntii Candrel. Personal, am ajuns pentru prima data la Paltinis, cu toate ca auzisem mai ales de la nostalgicii dupa calatorii multe vorbe bune despre statiunea care era candva o perla a turismului montan de familie. Datorita proprietatilor terapeutice, respectiv a climatului montan si a aerului puternic ozonat, recomandat pentru tratarea diferitelor afectiuni ( asa cum, pana la urma, orice iesire in natura ar trebui sa fie recomandata...), statiunea a devenit cunoscuta si poarta astazi titlul de cea mai veche statiune montana din tara, dar si de statiunea montana situata la cea mai mare altitudine, peste 1450m.
Arena Platos, complexul de schi si agrement unde am petrecut ore bune, este situat la 1 km inainte de Paltinis, intr-o zona numita Poiana Poplacii. Locul e fain, merita incercat! In caz de plictiseara, exista mai sus inca o partie, de pe Muntele Oncesti, care porneste chiar de sub varf.









Dupa relaxare prin miscare si putina distractie in locul amenajat pentru sanii, am revenit in oras. Aveam doua mari obiective sau mai bine spus un fel de "must go" in cadrul vizitelor noastre de iarna la Sibiu: Targul de Craciun si Oldies Pub. La Targul de Craciun, respectiv in Piata Mare ne-am bucurat privirile si auzul intr-un climat de sarbatoare, iar papilele gustative au fost si ele fericite. Gaseai acolo arome pentru toate gusturile!

Trecem pe sub Turnul Sfatului si ajungem in Piata Mica, unde principala atractie era Podul Minciunilor, o emblema a orasului, impodobit cu lumini aurii. Fata de anul trecut, orasul a fost mai aglomerat si mult mai plin de turisti, ceea ce, pana la urma, nu e atat de rau, atat timp cat oamenii sunt educati si cu bun simt. Erau atat de multi turisti, incat cu greu mai gaseai cateva locuri intr-un local din zona centrala.

Si, pentru ca excursia noastra sa fie si mai colorata, am intalnit o mana de studenti Erasmus veniti din tari indepartate la studii in Romania. Pana la urma atunci cand alegi sa calatoresti nu doar locurile ci si oamenii sunt cei care-ti lasa o impresie placuta. Asta-mi place cand calatoresc( in general), faptul ca ajung sa cunosc oameni din toata lumea, din toata Europa, in toate colturile tarii. Iar atunci cand ajungi intr-un oras necunoscut sau locuri noi cele mai bune ponturi de vizitare iti sunt date de oamenii care la randul lor aleg sa calatoreasca.










Seara a continuat in localul drag noua, Oldies. Fiecare seara petrecuta acolo e o amintire despre care avem multe de povestit si de glumit. Muzica buna si oameni faini, distractie si dans! Long life Oldies Pub!




In ultima zi de calatorie, dupa ce gandim si regandim traseul, alegem in ultimul moment sa reconfiguram ruta si sa vizitam Biserica Fortificata de la Cisnadie si Cetatea Cisnadioara. Doua locuri extraordinar de frumoase si bine pastrate, unde, asa cum spuneam intr-o scurta descriere, ne-am imbogatit. Asa e, se intampla sa te imbogatesti calatorind, vizitand, descoperind locuri, oameni, gastronomii, traditii, istorie si arta, geografia locului si povestile zonelor. De fapt, intreaga noastra vizita la Sibiu asa a fost, un alt motiv de a investi in noi, in felul nostru... E mereu o bucurie si o usurare atunci cand gasesc oameni alaturi de care sa calatoresc. Si nu oricum, ci in stilul nostru, imbinand utilul cu placutul.

Despre cele doua biserici fortificare voi scrie intr-un alt articol distinct, bine documentat, fiindca e pacat sa nu aleg sa promovez astfel de zone si obiective demne de vizitat. Pana atunci insa, pot spune ca Biserica Fortificata din Cisnadie e un fel de loc in care timpul s-a oprit in mijlocul unui oras care-si continua dezvoltarea. O data ce intri pe poarta fortificatiei, patrunzi intr-o curte a carei ziduri te despart de lumea de afara. Cand alegi sa treci si de cel de-al doilea aliniament de ziduri fortificare si ajungi in curtea bisericii ce se arata cu o structura impozanta, pasesti din nou intr-o alta lume. E o poveste ceea ce vezi...





Biserica Fortificata de la Cisnadioara iti transmite un alt sentiment. Construita sta pe un monticul ce se ridica deasupra asezarii si iti rapeste, astfel, putin efort pentru a ajunge la zidurile de piatra. Cand am ajuns noi acolo atmosfera avea urmatoarele caracteristici: frig, ceata, umiditate, liniste si un sentiment de necunoscut, mai ales ca primiseram cheile cetatii pentru a deschide noi usile. Urcai iar  ineditul descoperirii iti revenea tie fiindca de jos primesti doua chei cu care vei deschide poarta fortificatiei si usa bisericii romanice. Turistii isi dau cheia unii de la altii si-si ureaza o zi buna, asa se desfasoara lucrurile... in tihna si intr-un normal al locului. Fara prea multe descrieri, care vor urma in articolul anterior, edificiul m-a dus cu gandul la romanele britanice ale copilariei si la descrierile surorilor Bronte.






Concluzie :) :
Ajuns la Sibiu vei avea tendinta sa-l compari cu alte centre urbane ale tarii, ceea ce nu e tocmai in regula. Luati din autenticitatea urbei si bucurati-va de oras asa cum il descoperiti, linistit pe stradute si aglomerat in piete, misterios in beciurile cramelor si plin de viata in cluburi, gravat cu istorie si pudrat cu bun gust. Fiecare zona a tarii are farmecul ei. Noi am descoperit-o si redescoperit-o pe cea a Judetului Sibiu.
Mai multe informatii despre istoria orasului si detalii ale obiectivelor turistice gasesti intr-un articol mai vechi: Sibiu Golden Weekend 2014.

Din resedinta familiala in sarbatoare va transmit calatorii placute si multa sanatate!
Fericire!



Comentarii