Ce înseamnă ONG-ul pentru tine?

Acum o săptămână şi o zi(13.03. 2010 :)) ) , încercam să le mulţumesc unor prieteni ONG-işti pentru... felul lor de a fi. Pentru normalitatea şi simplitatea lor care m-a schimbat radical. Am încercat să le dau o explicaţie pentru ceea ce înseamnă ONG-ul pentru mine, dar nu am reuşit... erau prea multe de spus, iar în mintea mea era un haos total. Şi pentru că nu pot descrie în totalitate ONG-ul vă cer ajutorul vouă - celor ce aţi trecut o dată în viaţă prin emoţia competiţiei poate, celor ce aţi învăţat să vă deschideţi sufletul acolo, alături de geografii din întreaga ţară sau simplu...mă adresez celor ce consideră că fac parte din marea familie a ONG-ului.
Te intreb ce înseamna ONG-ul pentru tine? Cum te-a schimbat săptămâna petrecută departe sau mai puţin departe de casă? Ce ai învăţat? Pe cine ai cunoscut? Ce ai făcut? Ce ai pierdut?

ONG- Organizatie NeGuvernamentală (pentru unii) sau ....?......?.....?.... şi aici vă las pe voi! Daţi-mi propria definiţie a ONG-ului nostru...a naţioanalei, a boltzografiei sau a ce vreţi voi să fie.

Răspunsuri, gânduri sau cugetări pe: blog(directi aici...), pe messenger, pe mail sau direct la telefon.
Cea mai sugestivă şi de suflet descriere a naţionalelor sau explicaţie a abrevierii "ONG" va fi premiată cu o ghindă şi, pentru amatori, cu licori surpriză!!!


P.S. ONG-ul ... mereu o parte din sufletul meu!

Comentarii

  1. ONG-UL este o poveste despre munca ,visare, prietenie, nopti nedormite, emotie, freamat si mai ales geografie.
    Pentru mine, ONG-UL reprezinta cel mai fascinant eveniment din anii de scoala de pana acum, moment in care am invatat sa traiesc cu adevarat geografia si am inteles ca orice e posibil atunci cand crezi si iti doresti cu adevarat...
    ONG-UL reprezinta cipurile, sufletele si aspiratiile prietenilor cu care impartasesc aceasta pasiune si alaturi de care am trait atatea clipe unice pe care o sa le port in inima mea o viata.
    Olimpiada Nationala de Geografie este mai mult decat o competitie, e o lectie de viata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da!... ONG-ul m-a invatat ca totul e posibil, trebuie doar sa iti doresti si sa crezi cu adevarat in tine. Niciun versant nu-ti poate opune rezistenta daca vointa ta e manata de o pasiune necontrolata...
    Nici acum nu-mi explic cum de peste 3 zile voi participa la ONG (din nou!). Va fi inca o saptamana traita din plin, alaturi de cei care conteaza cu adevarat...
    ONG-ul e, pentru mine, dorinta. Dorinta pentru ca, dintre cei care participa, de valori si cunostiinte aproximativ egale, doar cei care isi doresc reusesc sa ajunga la ONG.
    La ONG am invatat ca nu e important locul pe care il ocupi (si ultimul loc trebuie ocupat :D), oricum mergi acasa cu o diploma de participare (sau cu una pe care scrie locul 1), multi prieteni, iti imbogatesti cunostiintele, te distrezi, simti ca traiesti... Am invatat adevarata semnificatie a verbului "a trai", tot la ONG, unde simti cu adevarat cum inima iti bate, cum galopeaza sangele prin vene, artere si capilare...si ti-ai dori ca ziua sa aiba mai multe ore, crezi ca timpul e prea scurt pentru a face tot ce iti trece prin minte, traiesti totul intr-un ritm alert...
    ONG-ul creaza dependenta! (as vrea sa repet experienta asta la nesfarsit:X)

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Andreea,

    Ma bucur ca ti-am descoperit blogul. Nu pot spune exact ce inseamna ONG-ul pentru mine. Este un fel de a fi neinteles de altii si invidiat de unii. Cert e ca, asa cum se spune si in alte comentarii, creeaza dependenta. Simt ca sunt creativa cand lucrez alaturi de persoane dragi mie. Te invit pe blogul ONG-ului meu pentru a descoperi cate ceva: http://centrulepc.blogspot.com

    Cu drag,

    Gabriela Girmacea

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce inseamna ONG'ul pentru mine?Oh,este prea mult de zis si prea putin spatiu,prea putin timp....cred ca daca am putea intinde toate trairile din acea saptamana pe o perioada normala de timp,ne-ar lua o viata intreaga........atat de intens,scurt,dens,puternic este totul acolo....
    La ONG am devenit ceea ce sunt azi.Am invatat sa comunic cu adevarat.Sa fiu o prietena buna,un om de baza.Sa lupt cu "adversarii" mei,cand cel mai de temut adversar eram eu insami.Si inca lupt cu el.Am invatat sa iubesc.Totul-geografia,oamenii,diferitele comportamente,mentalitati,expresii.
    La ONG am invatat sa plang cu demnitate.Si am mai invatat ca 29 de pagini scrise la 2 probe nu-ti garanteaza un premiu;cu toate acestea insa,cunostintele nu se rezuma in niste foi scrise.
    Am cunoscut oameni extraordinari,cu povesti incredibile,care uimesc prin caracter,atitudine,suflet,si am incercat de la fiecare sa invat cate ceva.La ONG mi-am cunoscut cei mai buni prieteni,pe care ii voi pastra pentru tot restul eternitatii.
    La ONG am invatat sa fiu OM.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cea mai inedita experienta din viata mea... de fapt, nici nu stiam ca exista asa ceva. Credeam ca destinul m-a trimis sa particip la o competitie, cunoscuta ca Olimpiada Nationala de Geografie... Credeam ca aceasta competitie...e asemenea unei camere cu doua usi... pe una intri.. in camera te lupti cu niste copii care mananca geografia ca si painea, iar apoi iesi... cu fruntea sus daca ai castigat premiu, sau tot cu fruntea sus daca ai castigat experienta.. iar apoi iti continuai viata asa cum fusese pana atunci...
    In schimb am descoperit ca ce urma sa vina nu era o simpla camera... era un castel... cu o multime de camere, si holuri, si gradini.. unde daca ai ajuns... ai descoperit o lume noua, un stil de viata, o serie de oameni, care te insotesc in continuare.. si carora ai taria sa le spui "prieteni".
    De fapt descoperisem ONG-ul care era cu totul altceva decat "olimpiada nationala de geografie". Sunt doua notiuni diferite, dar care se completeaza una in cealalta... deci daca esti la ONG ai de dus si o competitie iar daca esti la competitie.. inseamna ca meriti sa sti ce e ONG-ul..

    Eu personal.. dupa o singura participare la ONG.. ma simt parte din familie.. o familie atat de naturala si de fireasca.. dar din care putin fac parte..

    nu ma mai lungesc cu povestile astea care vi s-ar parea plictisitoare..mai ales daca nu sunteti geografi..si ONG-isti..

    ONG este un fel de viata comprimata intr-o saptamana… in care traiesti o multime de sentimente…. placute si mai putin placute… de la tensiune si nerabdare.... pana la extaz …sau agonie …..de la deznadejde si depresie… pana la siguranta, incredere si..
    …dragoste…

    RăspundețiȘtergere
  6. ONG-ul nu este numai un concurs. ONG este o vacanta unica, este un sentiment atat de complex incat nimeni nu il poate explica, este prietenia in persoana, este fericirea absoluta, este ...
    La ONG am intalnit persoane care mi-au schimbat viata, mentalitatea, idealurile, scopurile, am intalnit cei mai minunati prieteni alaturi de care inveti, speri, visezi, calatoresti, de bucuti si traiesti „fiorul nationalei”.
    ONG-ul este locul unde traiesti cele mai profunde sentimente. In ultimul an am plans doar de doua ori, iar una din aceste dati este legata de ONG (daca vreti incercati sa o ghiciti ...).
    Pentru mine, ONG-ul a inceput ca un vis (vrand macar sa egalez performantele Nicoletei), s-a materializat si mi-a adus mult mai mult decat as fi sperat si visat eu vreodata (datorita prof. C. Dezsi si datorita tuturor celor care au avut legatura cu ONG 2009) si va ramane o lectie de viata adanc intiparita in sufletul meu, datorita PRIETENILOR de la ONG.
    ONG inseamna mult mai mult decat am scris aici si toti cei care au trait o nationala asa cum am trait-o eu pot sa ma inteleaga. Va datorez totul, ONG-isti din toate timpurile, pentru ca dac nu v-as fi cunoscut pe voi, eu ramaneam acelasi baiat timid, inchis, care ia mentiune la toate olimpiadele la ceare participa si care se multumeste cu asta, care nu stie ce inseamna fericirea...
    O descriere mai buna a reusit sa faca mo.andrei si sunt intru totul de acord cu el. Eu nu imi pot gasi acum cele mai potrivite cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Waw... ONG... nu e nici organizatie non-guvernamentala, nici olimpiada nationala de geografie.. e locul unde ne adunam o data pe an (cel putin) si, chiar daca suntem segregati dupa sex, culoare, religie sau mai stiu eu ce, suntem impreuna si induram chinuirile lui Ilinca impreuna... Eu una ii multumesc profei de geografie din generala in fiecare zi ca mi-a dat un 7 in lucrarea cu circulatia generala a atmosferei din clasa a 5a pentru ca asta m-a determinat sa invat geografie.. si datorita acestei ambitii am devenit, cum spunea si Miruna, OM! La ONG mi-am facut prieteni, sper ca pe viata (Andreea sa vii sa-mi bati la usa cu filmarile de la Targoviste cand o sa fiu eu parlamentarita!), am cunoscut oameni care m-au provocat sa ma depasesc.. stiu ca la olimpiada tot timpul am gura mare si ma contrazic cu oricine spune ca in clasele de filologie e o mare abureala.. dar de defapt, au dreptate. Asa e, e o mare abureala. O mare pierdere de timp. Daca n-ar fi fost ONG-ul probabil as fi fost inca o pitipoanca imbracata in faux-fur si paiete care nu stie diferenta dintre tundra si taiga :)) Stiti, i-am spus fetei de-a 10 ca n-are rost sa planga pentru nota mica, pentru ca oricum ea face parte din elita. Si stiti ce? Asa e. Chiar suntem elita!!! Suntem un tot! Intre noi sunt niste legaturi formate atat din cauza dezamagirilor de la probe si rezultate, dar si datorita glumelor, rasetelor, betiilor pe care acum le traim doar din poze si filmari (asa-i, Iulia? :*). Bine, sper sa nu-mi demonstrati contrariul la anul cand voi veni, biata de mine, sa cersesc gazduire pe la usile din caminele voastre :)) Dar eu am incredere! Pentru ca vad potential in noi toti! Si putem sa crestem impreuna si de-acum incolo! Si, si, si... va multumesc, mai! :*

    RăspundețiȘtergere
  8. ONG este cu siguranta cea mai complexa experienta pe care am trait-o.M-a redefinit intru totul si mi-a descoperit o lume noua. Este incredibil si atat de greu de transpus in cuvinte sentimentele care te incearca atunci cand te aflii in aceasta sfera, sfera ONG-istilor.
    De la bun inceput,nationala a fost pentru mine poate cea mai inalta aspiratie la care am indraznit sa sper, si am facut asta nestiind practic ce inseamna si cu ce se mananca Olimpiada Nationala de Geografie.Dar am invatat puterea vointei si am avut incredere oarba in destin si iata ca acesta m-a adus alaturi de voi…Cine sunteti “voi”? Sunteti cei mai desavarsiti geografi din toate colturile patriei si..ale Clujului, oameni pe care pasiunea, dorinta sau chiar intamplarea i-au adus impreuna pentru o saptamana undeva intr-un “oras al geografilor”.Pe langa pasiunea pentru geografie care a fost liantul care ne-a adus impreuna, ONG-istii detin unicitatea si tototdata simimlitudinea.La ONG am cunoscut cei mai minunati oameni, sinceri, deschisi, increzatori, luptatori, rabdatori, pasionati, dedicati si iubitori, oameni carora intr-un timp atat de scurt ajungi sa le spui, in cel mai adevarat sens al cuvantului, “prieteni”.Este imcredibil cum pana la urma fiecare dintre noi(chiar si cei la care poate ne-am asteptat mai putin) ne-am deschis si ne-am atasat cu incredere, speranta si multa afectiune(sau dragoste) unii de altii.La ONG am trait cele mai diverse sentimente, de la “ura” la iubire si s-a demonstrat inca o data ca imposibilul devine realitate! Am avut parte in momentele in care ma asteptam cel mai putin de ajutor din partea unor persoane care inca nu apucasera sa imi devina prieteni, dar si persoane pe care le numesc asa de mult si care totdeauna si ori de cate ori a fost nevoie au fost acolo pentru mine, sustinandu-ma, ajutandu-ma…iubindu-ma( “si tin sa le multumesc inca o data, pe aceasta cale” ).
    Am suferit impreuna(dupa judeteana, la 4 dimimneata si pana la ultima oprire a trenului Ploiesti Vest- Cluj Napoca), am muncit impreuna(mai ales inainte de pp si desigur la organizarea comparaturilor) si neam bucurat impreuna(pentru fiecare moment petrecut acolo, impreuna) Am fost o familie!Am fost mama(:X), frate si sora, unii pentru altii. A fost minunant, asa cum numai in basme mai este, si astfel noi am avut propria noastra Alba-ca-Zapada!
    As mai avea multe de spus dar trebuie sa prind trenul care pleaca intr-o jumate de ora si ma duce la voi, dar vreau sa stiti ca aici, la ONG, dupa cum spuneam cea mai complexa experienta care imbina perfect utilul(competitia, experienta si acumularea de noi cunostinte) cu placutul(lasandu-ne unele dintre cele mai frumoase amintiri, si fiind pe buna dreptate o olimpiada a prieteniei) eu sunt cu adevarat fericita!
    Si cum acest obicei(desi am participat numai de 2 ori a devanit un obicei) provoaca dependenta, si nu o sa imi mai ajunga spatiul, inchei prin a va aminti ca “Ce a fost e istorie, ce v-a fii e Geografie!”

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc din suflet pentru participarea la "concurs". Sunteti... geniali, speciali, unici! Ceea ce eu nu am putut exprima in acea dupamasa(13 martie) ati facut-o voi aici - va mullumesc!
    As mai dori sa fac doar o remarca care explica multe lucruri: alexbolundut si mo.andrei sunt cei ce in ultimii doi ani au luat Locul 1 la a8-a si nu am vazut ca in comentariul unuia din ei sa fie puse notele pe primul loc. Castigul adevarat are un alt etalon si mai degraba o ierarhie a experientei acumulate si a prieteniilor formate. Pentru asta sunt mandra de voi toti si va admir pentru ca sunteti "elita" asa cum va numea Dana.
    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi pare bine sa vad atatia ONG-isti (vechi si noi) adunati intr-un loc. Incep sa ma simt din nou ca acum 5 ani cand am calcat pentru prima data pe taramul ONG-ului. Atunci nu stiam ca acolo ini voi petrece si urmatorii ani din viata.
    Acum cand nu mai pot ajuge acolo, ma simt ca si cand mi-ar lipsi mana dreapta. ONG-ul este o forta vitala pentru mine. Si inca nu am reusit sa ii gasesc un inlocuitor. Nici nu cred ca voi putea gasi vrodata ceva asemanator.
    M-am trezit la ONG (Deva pe vremea aceea) din intamplare, si am ramas uimita de lumea pe care am desoperit-o, atat de uimita incat am continuat sa o vizitez de cate ori am avut ocazia (uneori chiar de doua ori intr-un an - aviz amatorilor :D).
    Nu pot sa descriu ce inseamna pentru mine ONG-ul. Fiecare dintre etape a fost unica in felul ei si impreuna au format un intreg pentru care nu exista cuvinte.
    Probele practice, noptile pline cand tot internatul e freamat de neliniste si emotie, nerabdarea aflarii rezultatelor, oamenii noi, locurile noi descoperite toate astea sunt doar franturi din marele meu ONG dupa care tanjeam in fiecare an.
    As da orice sa mai pot participa macar odata la Olimpiada Nationala de Geografie.
    Dar trebuie sa ma consolez, trebuie sa va las locul si altora (voua in special) caci e o experienta pe care nu o poti pierde. Asa ca va doresc cat mai multe ONG-uri si cat mai multa distractie!

    RăspundețiȘtergere
  11. ONG-ul e o parte din sufletul meu .Pana sa ajung la ONG jucam rolul vietii mele fara sa ma abat de la scenariul care-mi era predestinat: sa fiu o fata timida ,destul de retrasa ,care din pricina multor dezamagiri si rautati din partea celorlalti nu mai putea sa lege prietenii decat foarte greu si careia I lipsea increderea……….increderea de a investi sentimente in ceva ce parea inutil(oameni pe care Ii consideram prieteni si care ma dezamageau sau oameni care nu incercau sa ma cunoasca cu adevarat).Asa am ajuns si la ONG: nu neaparat din dorinta,ci mai degraba pt. ca asa trebuia sa fie. Aici, spre surprinderea mea viata a inmanat scenariul ONG-istilor care au inceput sa-l rescrie.Datorita lor am inceput sa vad viata cu alti ochi ,sa cred cu adevarat in ceea ce imi doresc si sa leg prietenii pe viata.La ONG nu esti niciodata singur …….ai prieteni care cu un zambet iti ofera un curcubeu in fiecare zi.E foarte greu de explicat cu adevarat ce inseamna ONG-ul,mai ales celor care viata nu le-a oferit sansa de a gusta din aceasta licoare miraculoasa si carora l-I se pare imposibil ca intr-o saptamana viata unei personae sa se schimbe radical
    ONG-ul este un izvor de speranta,bucurie,lacrimi si fericire,dragoste si prietenie.
    ONG-ul este un MIRACOL ,iar ONG-istii persoane care meriat cu adevarat respectate si admirate.

    RăspundețiȘtergere
  12. intr-adevar, ONG`ul este un masiv montan pe care noi, geografi in devenire, l-am escaladat si pe care il mai escaladam in fiecare an, de fiecare data descoperind noi oameni,noi locuri, noi prieteni, descoperindu-ne pe noi insine de fapt.
    Pentru mine aces an, 2010 a fost primul an la ONG si pot sa marturisesc ca saptamana petrecuta la Targoviste a fost una unica, in care am trait toate sentimentele de pana acum, in cei aproape :D 16 ani ai mei, da, le-am trait in 7 zile, un record, un alt record pe langa cel de a ajunge aici :)
    Mi-am facut atatia prieteni in doar 7 zile, nu credeam ca va fi asa, nu credeam ca in tarisoara noastra exista oameni atata de minunati, ca mai presus de toate e prietenia, nu conteaza ca am pierdut (adica,doar prin simplu fapt ca am ajuns aici ne putem considera campioni, acea "pierdere" e cam neinsemnata, depinde de inspiratia de moment, de cate emotii ne strang sufletu` ) sau ca am castigat, noi tot olimpici nationali ramanem!
    Va pup ! >:D<

    Ale Colcer :)

    RăspundețiȘtergere
  13. ONG trebuie sa insemne Organizatie Non Guvernamentala. Sunt cele care ne schimba viata cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  14. ONG-ul despre care vorbesc inseamna altceva decat Organizatia Neguvernamentala. Este vorba de Olimpiada Nationala de Geografie, un alt fel de "ONG" care intr-adevar schimba viata cu adevarat multor tineri.
    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu