Apa ce învinețește stânca Bedeleului - Dolina Vânătării





Aniversari peste aniversari in seria sase de tabara si o durere de gat teribila – sunt elementele centrale care-mi fug acum prin minte la primul gand indreptat spre saptamana cu numarul sase de tabara in Apuseni.
Taberistii din Caransebes, participanti mai vechi la programele noastre de vara in Retezat acum doi ani, Parang anul trecut si Apuseni, in acest an, alaturi de micutii Aradeni si Clujenii au avut o sedere cu ploaie, ce-i drept in tabara, insa plina de evenimente frumoase despre care, spun ei, ca-si vor aminti cu drag in timp. Startul la distractie era anuntat inca din mesajele pe care taberistii ni le trimiteau pe site-ul Adeona



Intr-adevar elevii banateni s-au distrat ca la carte, au participat la activitatile noastre, s-au pozat ca la sedintele foto, iar la finalul celor sapte zile de tabara copiii au promis ca vor reveni in numar si mai mare vara viitoare. 




Incepem cu traseul la Huda lui Papara si continuarea spre Vanatarile Ponorului,  defapt intrarea in pestera amintita anterior. Cu o durere de gat chinuitoare, hotaram faptul ca e mai bine sa renunt in a mai continua traseul inceput si ma intorc totusi cu grupul celor mici pe la Manastirea Sub Piatra. Ii vedem din curtea inverzita a manastirii pe cei ce au continuat traseul in urcarea lor pe saua ce duce spre peretele vanat al dolinei, acolo unde se intalnesc cele trei paraie: Valea Seaca, Ponor si Poieni.




Ne-a bucurat din nou cu prezenta lui folkistul clujean, Ioan Onisor, venit alaturi de Alexandra Sidor, o voce inconfundabila regasita mai ales in ultimul an pe scenele unde se canta folk si muzica de suflet. Printre altele, "Portocala", "Tron in Apuseni", "Pseudofabula", "2000 de ani" si piese apartinand repertoriului Alexandrei, una dintre ele chiar in prima auditie, i-au incantat pe elevii taberisti pana cand somnul i-a invins si i-a impins tiranic la culcare. Dupa plecarea lui Onisor noi am continuat seara sarbatorindu-ne aniversatii: al nostru coleg de echipa, Adi si medicul taberei a carei aniversare a fost de-a dreptul plina de "peripetii", cel putin din punct de vedere medical. Si pentru ca suntem buni la improvizat, tortul cu frisca a fost inlocuit cu un veritabil tort din pateu ornat cu urme de furculita de jur imprejur. Madicul a primit de asemenea un cadou, si anume un CD Folk apartinand artistului Ioan Onisor. Zecile de clatite si porumbul fiert savurat din plin au completat parca petrecerea aniversara. La cat mai multe astfel de aniversari impreuna!



Ajungem intr-o zi cu soare si la Cascada Sipote Sus, al carei susur de izvoare ne-a domolit putin mintile afundate in zgomotul jocurilor de tabara. Pentru ca 5 minute la munte sunt mai mult decat necesare pentru o clipa de visare... Ne racorim iar sub apa rece a cascadei de travertin, admiram din nou “tronul din Apuseni” pe unde apa limpede curgea stralucitoare sub razele soarelui agatat deasupra stancilor Bedeleului. Ne intoarcem incet prin padurea de fag cu aceeasi prudenta a noastra... la urcare cu totii inaintam in sir indian pe partea dreapta, iar la coborare tinem mereu partea stanga. E regula batuta in cuie pentru siguranta tuturor! Ne echipam cu sepci pe cap la iesirea din padure, luam o gura buna de apa si ajungem fara sa ne dam seama la tabara din Salciua unde o masa copioasa(din nou), precum la mama acasa, a dat putere taberistilor pentru a lua parte la alte activitati pregatite cu mare drag de catre noi. 






Caiacele nu au fost puse pe apa in aceasta serie, caci ploile care nu ne lasau macar o zi in pace ne-au impiedicat a testa apa Ariesului. Insa copiii au catarat, au facut o plimbare cu bicicletele pana aproape de Huda lui Papara si cu siguranta au “abuzat” de aparitia fileului in curtea interioara a taberei Adeona din Apuseni. Zi de zi terenul se umplea de elevii dornici de miscare ce bateau mingea de volei cu foc si plesneau fara frica Wilsonul albastru de fiecare data cand mingea furioasa se indrepta spre ei. Meciul decisiv s-a dat intre doi dintre insotitorii grupului din Caransebes contra celor doi colegi, Ilie si Adi. Cine a castigat? Ei bine... trebuie retinut faptul ca echipa Adeona e mereu castigatoare, asa ca, scorul de 2 la 1 i-a desemnat castigatori pe ai nostri. Un adevarat spectacol a fost de pe margine, sustinandu-i asa cum puteam noi, spre entuziasmul copiilor. 




Oul zburator, concursurile sportive, prezentarea notiunilor introductive pentru acordarea primului ajutor, precum si a celor de escalada, prezentarea echipamentului montan si de catarat sau proiectii video au fost cateva din activitatile la care elevii au participat, invatand lucruri noi, depasindu-si poate anumite temeri sau pur si simplu simtind putin din adrenalina tipica de cand esti in varful panoului de escalada. Insa de amintit si de povestit nepotilor a fost seara de carnaval, o adevarata comedie prezentata in fata noastra de catre toti elevii participanti. De la momente nostime si dragut prezentate de cei mici, deghizati in zane, fantome si alte personaje, pana la scene si "indivizi ce apar pe sticla" imitati atat de bine de catre elevii mai mari din Caransebes pline de umor si de un comic rar intalnit printre copii. A fost o portie de ras ce ne-a infrumusetat seara de tabara si mai mult.





La focul de tabra s-a cantat din nou pana tarziu in noapte, cand somnul ne-a impins spre paturile noastre pana si pe noi, adultii. Insa nu ne-am lasat dusi pana nu am degustat din porumbul prajit in jar, mult prea ars uneori pe o parte si inca necopt pe cealalta... insa gustul a fost pe masura asteptarilor noastre. 


Acestea fiind spuse, am incheiat si cu povestea seriei 6 de tabara si o incepem pe cea a seriei 7... a seriei 8... a seriei 9 si...cine stie ce ne va ascunde si seria 10, ultima pentru sezonul 2011 de tabere.
S-auzim de bine si de vreme buna!

Redactare : Salciua, Jud. Alba, 19-08-2011



Multumiri Alex Andriuc pentru ultimele opt poze

Comentarii